En ja hoor, zodra ik de afgelopen avonden buiten kwam was het bekende geluid weer te horen. Een luid geroep van de mannetjes boomkikker die hiermee de vrouwtjes roept.
Voor ons is het een inmiddels bekend geluid maar van onze campinggasten krijg ik toch vaak de vraag wat dat geluid toch is wat ze ’s avonds horen als ze voor of in hun tent of caravan zitten.
Nou, dat is het geluid wat komt van een klein, felgroen boomkikkertje wat zich vooral op warmere avonden in het voorjaar goed laat horen, de voortplantingsperiode. Dit geluid is tot op een kilometer afstand te horen vanaf ongeveer en half uur voor zonsondergang tot enkele uren daarna. Het zien van dit kleine herrieschoppertje is veel lastiger. Ze zijn klein, zo’n 3 tot 5 centimeter en zitten overdag het liefst in het zonnetje op een struik of in het struweel. Vanwege hun (schut) kleur zijn ze niet makkelijk te vinden.
Een beetje geschiedenis
In de jaren negentig ging het heel slecht met de boomkikker populatie hier in het gebied maar door het werk van de provincie Zeeland, Staatsbosbeheer en Stichting het Zeeuwse Landschap is daar verandering in gekomen. In de polder rondom onze camping, de Strijdersgatpolder, zijn landbouwgronden verandert in natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn nu ingericht als weilanden met bosjes (struweel), struiken en ondiepe poelen met zoet water. Deze poelen hebben flauwoplopende overs en er komen geen vissen in voor. Het zijn ook drinkputten voor onze koeien die in deze natuurgebieden grazen maar ook de ideale plaats voor de boomkikker om eieren te leggen. Doordat onze koeien in het gebied grazen blijven de oevers van de drinkputten kort en groeien ze niet snel dicht met riet en wilg. Dit heeft weer als voordeel dat er een langere tijd tussen zit voordat de poelen machinaal opgeschoond moeten worden.
De natuurgebieden in onze polder maken deel uit van het Natuurnetwerk Zeeland met als doel om de paar leefgebieden van de boomkikker met elkaar te verbinden. Zo zijn de gebieden waar de boomkikker in West Zeeuws-Vlaanderen voorkomt in de polders rondom Aardenburg, Retranchement, Sluis en Cadzand. De boomkikker laat zich niet door de grens met België tegenhouden en is nu ook volop aanwezig in de Zwinstreek.
Jaarlijkse tel-avond
Ieder jaar gaat een groep vrijwilligers een avond op pad om een telling van het aantal kikkers te doen. Het is inmiddels een redelijk stabiel aantal van rond de 2000 mannetjes in West Zeeuws-Vlaanderen.
Voeding
De boomkikker eet voornamelijk kleine insecten zoals muggen, vliegen en kevers. Ze vangen hun prooi met hun snelle tong en scherpe tanden. Ze jagen vooral in de schemering en avond op hun voedsel
Voortplanting
Als de roep van de mannetjes resultaat heeft en het vrouwtje laat zich door het mannetje verleiden dan komen er eitjes. Deze eitjes worden in klompjes van 20- 50 eitjes vastgemaakt aan waterplanten vlak onder het wateroppervlak. Zo kunnen er per nacht tot 50 klompjes geproduceerd worden. Deze eitjes ontwikkelen zich op drie dagen tot larven. De ontwikkeling van kikkervisjes is sterk temperatuursafhankelijk. Onder de vijftien graden ontwikkelen ze niet, bij een temperatuur van 20 graden op 7 weken tijd.
Bescherming
De boomkikker is een beschermde diersoort in Nederland en is opgenomen in de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare amfibieën.
Waar blijven de boomkikkers in de winter?
Buiten de voortplantingstijd leven de boomkikkers op het land en ook tijdens de voortplantingstijd zitten ze overdag vaak in het struweel of lekker in het zonnetje op een bramenstruik.
In de winter zitten ze het liefst vorstvrij bijvoorbeeld in holen in de grond, tussen boomwortels, in hopen van plantaardig afval of dood hout.
De foto
De foto’s die ik gebruik bij mijn blogs probeer ik altijd zelf te maken maar bij dit kleine kikkertje is me dat niet gelukt. Deze foto komt uit een artikel van het programma Vroege Vogels die ook aandacht besteed hebben aan de boomkikker.
Dus als je in het voorjaar bij ons komt kamperen kun je op een mooie, warme avond genieten van een boomkikker-concert.